Wachten op transport’ aangrijpend verteld en gezongen.
Door Peter Tholen

13 april 1945 Eelde, Paterswolde en Eelderwolde worden bevrijd door de Canadezen. 72 jaar na dato is het verhaal rond oorlog en bevrijding onverminderd aangrijpend. Op de vooravond van onze Bevrijdingsdag werd het verhaal gezongen van een Nederlander die als Jood werd vernederd, getransporteerd en om het leven werd gebracht. Opdat we het niet vergeten. Soms werden die verhalen, schrijnend waar gebeurd, beschreven. Zoals in de Dagboeken van de Amsterdammer Philip Mechanicus. Het werd een document van het leven van een Jood in oorlogstijd. Zijn kleindochter, de mezzosopraan Elisabeth Oets, vertelde en bezong in Muziekmuseum Vosbergen het mooie leven en het trieste einde van haar grootvader. Ze werd prachtig begeleid op de piano door Mi Ying Chen.

Op de pasfoto, nog onwetend van de 2e wereldoorlog, heeft Philip Mechanicus een taxerende, misschien wat cynische uitdrukking. Wie dat wil, leest in zijn ogen ook de zware geschiedenis van het Joodse volk.

[---] Oets vertelt over zijn leven met een sterk invoelingsvermogen. De gasten luisteren ademloos. Iedereen bleef elke seconde bij de les, zeker ook omdat je voelde, zelfs wist, dat de twee verhaallijnen bijeen zouden komen in een bitter einde. We zagen een man die alle kansen kreeg en ze, hoogbegaafd en doelgericht als hij was, omzette in een klinkende loopbaan. De tweede verhaallijn werd voorgelezen uit zijn schriften die hij volschreef tijdens de oorlog. De dagboeken van onderdrukking, vernedering, transporten en de naderende dood.
[---] De manier waarop Elisabeth Oets en pianiste Mi Ying Chen de geschreven woorden lieten leven was uitzonderlijk. Oets liet met haar prachtige mezzosopraan de liederen van Ilse Weber horen, gecomponeerd in Theresienstadt. Elk woord en elke noot leken speciaal voor het verhaal van Mechanicus te zijn genoteerd. De bezoeker kon de teksten meelezen op het scherm, iets wat nog wel eens storend kan zijn, maar wat in deze setting, met aansluitend de geprojecteerde foto’s van die tijd, juist heel mooi aanvullend werkte. Over de hele productie is goed nagedacht. Alles klopte, verhaallijnen vloeiden met de muziek en de lichtbeelden ineen tot een boeiend geheel. Het zeer geslaagde optreden, mede mogelijk gemaakt door de Culturele Raad Eelde, was een uitmuntende manier om de bevrijding van Eelde te herdenken.